Masterclass 'Duurzaam en gezond aan tafel' in Cleijenborch

Onderstaand het artikel over de afsluiting van de serie masterclasses 'Duurzaam en gezond aan tafel', die hier in Cleijenborch plaatsvond.

 

Bolussen, mosselen en Vitale Gezonde Zeeuwen

De tweede ronde Masterclasses ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ werd op 2 februari afgesloten in de regio Zuid-Holland/Zeeland. De deelnemende zorgorganisaties waren te gast op zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat. Daar stond bij de koffie uiteraard een overheerlijke Zeeuwse bolus klaar. Directeur Jolanda Meijer van Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland verwelkomde de deelnemers en nam ze mee in de regionale visie Vitale Gezonde Zeeuwen. Ze schetste de ambitie die Noord-Beveland heeft om de Gezondste Regio van Nederland te worden en benadrukte nog maar eens dat Zeeland ‘een pure provincie’ is. De voedingsvisie van Cleijenborch komt terug in Cleijenborch CulinR, waarvan Hans Everse een meer dan waardig boegbeeld is. ‘Eten moet ambachtelijk, gezond en lekker zijn’, zo verwoordde de betrokken bestuurder het.

 

Daarna was het woord aan Hans Everse, die vol trots en enthousiasme zijn collega’s meenam in een presentatie over puur, eerlijk en echt eten. Hij liet zien allesbehalve voor de gemakkelijke weg te hebben gekozen, maar daarmee wel indrukwekkende stappen te hebben gemaakt. Natuurlijk ontbrak ook de aandacht voor het Oosterscheldewater niet. Alle aanwezigen mochten voorzichtig een glaasje proeven. Daarna was het aan de zorgorganisaties om de resultaten van de nulmetingen op het vlak van voedselverspilling, maaltijdtevredenheid, duurzame inkoop en de financiële begroting met elkaar te delen. Daarbij werden ook hulpvragen en –aanbiedingen naar elkaar toe geformuleerd, wat vaak snel tot onderlinge contacten leidde. De presentaties werden onderbroken door een smakelijke Zeeuwse lunch, met mosselen, spek en friet zonder zout, gevolgd door een letterlijk en figuurlijk kijkje in de keuken.

In het middagprogramma werd stilgestaan bij The Future of Food. Ook deelde culinair adviseur Eric-Jan Wissink zijn kennis en kunde op het gebied van smaaksturing, compleet met proeverij van eigengemaakte ketchup en chocolade lollies. Verdeeld over vier groepen werd er vervolgens uitgebreid gediscussieerd in ronde tafelsessies over verbeterkansen op alle facetten van het programma. Aan het eind van een indrukwekkende dag vol interactie en inspiratie ging iedereen met een heuse ‘goodiebag’ naar huis, met daarin onder meer een fles Oosterscheldewater. En vol enthousiasme voor de volgende Masterclass, begin maart. 

 

 Duurzaam en Gezond aan Tafel wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken en Diverzio.

Terug naar overzicht