Leden van het CDA Noord-Beveland lopen stage in Zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat.

Op 23 januari lopen 8 leden van het CDA afdeling Noord-Beveland stage in Zorgcentrum Cleijenborch. Zij doen dit in het kader van hun verkiezingsprogramma waarin de volgende speerpunten centraal staan:
1. Leefbaarheid van de woonkernen dichtbij
2. Vrijwilligerswerk, mantelzorg dichtbij
3. Recreatie en werkgelegenheid dichtbij
4. Zelfstandig Noord-Beveland: dienstverlening dichtbij
5. Openbare veiligheid dichtbij

De zorg verandert en er is sprake van een politieke verschuiving van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. In de nabije toekomst worden AWBZ-functies overgeheveld naar de WMO en zal er verdere extramuralisering en vermaatschappelijking van de zorg plaatsvinden. Er zal een toenemend beroep worden gedaan op de zelfredzaamheid van burgers en op sociale netwerken in de wijk. Bovendien vergrijst en ontgroent Noord-Beveland in het komende decennium.

 

Thuis@cleijenborch Ouderenzorg Noord-Beveland speelt hierop in door dichtbij de Noord-Bevelandse ouderen te staan middels het vernieuwde zorgaanbod waarmee zorg op maat wordt geboden, zoals zorg thuis, huishoudelijke hulp, personenalarmering maar ook door ouderen van het eiland te laten deelnemen aan tal van activiteiten in Zorgcentrum Cleijenborch. De CDA herkent zich hierin en wil zich door de stagedag in Zorgcentrum Cleijenborch vanuit de praktijk verdiepen in hun speerpunten.

De CDA-leden assisteren tijdens hun stage in de keuken, brengen maaltijden van Tafeltje Dekje rond, bieden hulp in de huishouding bij de cliënten in de wijk, ondersteunen de zorgassistenten en helpen bij de grote activiteit ‘Vorstelijk Tafelen’ in het restaurant van Cleijenborch. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en Cleijenborch geeft hiermee de aftrap voor de landelijke campagne. De bewoners en Noord-Bevelanders die Eurolid (een serviceclub voor 55+’ers voor deelname aan activiteiten in Cleijenborch en Amaliahof) zijn krijgen in het restaurant een vorstelijk 3-gangendiner voorgeschoteld met gerechten uit de keuken van Koning Willem I en daarop volgende vorsten. Het vakblad Gastvrije Zorg zal hierover een reportage maken voor haar uitgave van februari.

De ervaringen uit deze stage zullen door het CDA gebruikt worden ter evaluatie en uitdieping van bovengenoemde 5 programmapunten.

Terug naar overzicht